söndag 10 mars 2013

Fri vilja.

Vad är fri vilja?

Är det att gå till jobbet när du egentligen vill göra något annat?
Är det att vara kvar i en relation när du vill vara med någon annan?
Är det att vara överviktig när du egentligen vill ha en kropp som mer liknar Julia Roberts?

Knappast.

Alla är födda med fri vilja. Fri vilja att välja vilka tankar som ska påverka oss.

Barn som råkar i luven på varandra kan ses leka med varandra en minut senare som om inget hänt. Vilken mekanism är det som är igång då?

Kan vi lära oss den?

Den goda nyheten är att den redan finns inom oss alla.

Den har på resans gång från barndom till vuxenlivet blivit undanknuffad av den sociala påverkan som föräldrar, syskon, kamrater, lärare och andra i våra ögon viktiga personer har eller har haft på oss.

Vi lever i känslorna av våra tankar.

Åter till barnen. När ett barn ramlar och slår sig tittar de sig omkring för att se om mamma eller pappa finns inom synhåll. Finns någon av dem i närheten och barnet kan se att mamma sett fallet kan vi vara säkra på att barnet genast upphäver ett skrik för att påkalla mammas uppmärksamhet. Det mamma då gör är att ömka barnet och kanske blåsa på ett eventuellt skrapsår. Genast tystnar barnet. Tänk vilken kraft det finns i mammas blås! Det är ett mysterium för läkarvetenskapen.

Säg att barnet märker att ingen har sett fallet. Då händer något ännu märkligare. Barnet reser sig oftast som om inget hänt.

Vad vill jag visa med den här berättelsen? Jo. Det är våra tankar om vad som händer oss som skapar vår känsla. I alla lägen har vi en tanke som en grund för känslan.

Detta gör att när vi blir medvetna om detta kan vi välja hur vi vill fortsätta.

När vi märker en känsla med låg energi, typ rädsla eller oro kan vi notera den och välja att ignorera. När vi gör det öppnar vi för nya fräscha tankar. Tankar som leder oss till ett positivt tillstånd.

Vårt naturliga tillstånd är glädje och kärlek. När vi låter systemet sköta sig självt återkommer vi alltid dit. Likt en båt som rätar upp sig själv när vi släpper rodret rätar vi också upp oss när vi släpper de oroliga tankarna.

Alla har detta inom sig och vi kan kalla det för Gåvan att kunna Tänka, Vara Medveten om att vi tänkt och vårt Sunda Förnuft.

Det är bara en tanke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar